(sorry for my english readers, but this was a reaction to a dutch post and considering the subject I saw no use of translating it to english. If you are interested in the contents please click the following link)
Als een reactie op deJaap over Zwarte Pieten. ik heb onderstaande ook in zijn reacties achter gelaten, maar wilde het vastleggen hier zodat het niet aan 1 of andere vorm van censuur onderhevig is.
Als eerste mijn complimenten voor je blogpost en de beroering die het toch heeft veroorzaakt.
maar om even je argumenten 1 voor 1 af te gaan:
“Zwarte Piet is geen neger. Hij is zwart van het roet.”
Ik ben niet met je eens dat zwarte piet moet worden afgeschaft. Al helemaal niet door het onder de noemer racisme te schuiven. Er ontbreekt namelijk een zeer belangrijk element om het racisme te kunnen noemen, namelijk dat zwarte pieten geen ras zijn.
Zelfs wanneer je op de uiterlijke kenmerken gaat splitsen is er geen sprake van een xenofobie, want ze worden toch hartelijk verwelkomd.

“Volwassenen maken hier een probleem van. Kinderen vinden het helemaal niet racistisch!”
Zelfs als je dan mening van kinderen tegenover die van volwassenen wilt gaan uitzetten, weet dan wel dat het volwassenen zijn die veel termen hebben uitgevonden. En gezien de eerlijkheid van kinderen op die leeftijd zal ik eerder naar hun mening luisteren(in zaken als deze) dan naar die van volwassenen, die gevormd zijn door andere volwassenen van een generatie eerder.
En over het argument dat kinderen ook bang reageren op pieten, over welke leeftijd hebben we het dan? 2a3jarigen, de leeftijd waarop veel kinderen sowieso eenkennig zijn?
Witte puntmutsen en rode armbanden met Swastika’s zeggen kinderen niets nee, das maar goed ook en we hebben de verantwoordelijk om te zorgen dat ze deze betekenis nooit hoeven te leren kennen.

“Maar het is traditie!”
Ik ben met je eens dat we niet in een statisch geheel leven, dat alles om ons heen veranderd. Echter dienen tradities niet om verandering tegen te gaan, maar om mensen iets te geven wat sociale samenhang veroorzaakt. Juist in een tijd waar de techniek en bepaalde politieke ideologieën dit uiteen lijken te drijven is het juist goed om tradities die zorgen voor sociale samenhang te koesteren. We sluiten geen rassen uit, we beledigen er geen, we kijken met zijn allen uit naar die gezellige zwarte pieten die tussen hun acrobatische stunts door ons van cadeaus en lekkers voorzien.
“Waarom zeuren die mensen eigenlijk zo?”
Als eerste ben ik wel toegeroepen door een kind in de supermarkt asl zwarte piet zijnde, zij het wel dat ik als zwarte piet was verkleed. Echter ben ik ook in mijn leven als brilleJood(Jood ja, over racisme gesproken), beugelbek en professor decibel nageroepen. Dus ik weet hoe het is om het is om nageroepen te worden om uiterlijke kenmerken en zelfs oppervlakkige kenmerken als intelligentie.
Moeten we dan ook maar brillen en beugels gaan afschaffen? Moeten we alle stereotypische figuren in kinderseries gaan afschaffen omdat ze ooit kunnen worden gebruikt om andere kinderen op een kwetsende wijze na te roepen?
En wederom, tegen mij was het bewust kwetsend bedoeld, ik geloof niet dat een kind van 5 in de supermarkt dat kwetsend bedoelde.
“Het is verwarrend voor kinderen als die pieten ineens groen worden.”
Helemaal mee eens, maar het is nog veel moeilijker om die kinderen uit te leggen zodra ze 8 jaar zijn en we ze de waarheid over onze goedheiligman moeten vertellen waarom we de pieten ooit groen hebben gemaakt. Dat “grote mensen” zo verpest zijn door onze maatschappij dat ze zelfs in een onschuldige “traditie” iets kwaads kunnen zien.
Plus in het kader van verandering zou het zou maar kunnen dat we over een paar jaar aliens over de vloer hebben welke toevallig groen van kleur zijn, wat gaan we dan doen? weer iets anders verzinnen omdat we onze nieuwe overlords wel eens zouden kunnen beledigen ermee?

In plaats van ons allemaal zo druk te maken over racisme en politiek correct te zijn, laten we eens beginnen onze kinderen te tonen dat zoiets simpels als huidkleur en een opvallende outfit geen reden zijn om er vreemd op te reageren, laat ons onze kinderen leren dat dit geen verschillen zijn maar eigenschappen. Leer onze kinderen om op ieder levend wezen hetzelfde te reageren en ervan te houden zoals wij van onze eigen kinderen houden. Mogelijk he, mogelijk, hoeven onze kinderen dan nooit te leren wat die witte puntmutsen en rode armbanden met Swastika’s inhouden.

Share on Facebook
Share on LinkedIn
Share on StumbleUpon
Share on reddit